De Eilandpark-site, waar vroeger de textielfabriek ‘Établissements SAEY’ gevestigd was, is meer dan 6.500 m² groot, ligt in een residentiële buurt op wandelafstand van de markt en grenst aan het toekomstige Eilandbos. Vorig jaar al zochten de gemeente Sint-Lievens-Houtem en intercommunale SOLVA een private partner voor de herontwikkeling van deze site. Uiteindelijk kwam het masterplan van ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven uit Roeselare als laureaat uit de bus.

Woonvelden en collectieve ruimtes

Het masterplan vertrekt van een groene publieke doorsteek voor zacht verkeer, de zogenaamde parkvoeg. Deze verbindt de Doelstraat met het achterliggende Eilandbos én het vernieuwde marktplein. Parellel met deze parkvoeg komt er ook een doorsteek naar de fabriekskoer, wat de doorwaadbaarheid van de site ten goede komt. De parkvoeg wordt aan de noord- en zuidkant telkens begrensd door een woonveld.

Elk woonveld bestaat uit één meergezinswoning en meerdere ééngezinswoningen rond een centrale collectieve ruimte. Bezoekers kunnen er parkeren, maar de ruimte kan evengoed ingezet worden als een ontmoetingsplaats voor de buurt, waar kinderen kunnen spelen of waar er een buurtbarbecue kan doorgaan. De bewoners van de appartementen parkeren onder de meergezinswoningen.

Gezonde mix van typologieën

Concreet zal Eilandpark twee meergezinswoningen tellen, goed voor 26 appartementen, en 11 ééngezinswoningen. Alle eenheden krijgen een kwalitatieve buitenruimte. Zo hebben de appartementen elk een eigen terras met zicht op de parkvoeg én het toekomstige Eilandbos. De ééngezinswoningen krijgen een private tuin die niet enkel via de woning, maar ook rechtstreeks toegankelijk is. 

De zes woningen van het zuidelijke woonveld zullen deel uitmaken van een sociaal objectief. Er wordt ook een commerciële ruimte voorzien op de hoek van de noordelijke meergezinswoning. Deze is toegankelijk via de Doelstraat, maar zal ook gelinkt zijn aan de parkvoeg waardoor de ruimte perfect geschikt is voor een kernondersteunende functie, zoals detailhandel, recreatie, kantoor en vrije beroepen. 

"Het ontwerp hecht veel belang aan leefkwaliteit. De gebouwen werden dan ook doordacht ingeplant, rekening houdend met diverse factoren, zoals oriëntatie, lichtinval, bezonning, schaduw, privacy en de relatie met het Eilandbos. Het resultaat is een gezonde mix van typologieën, waardoor het project ongetwijfeld verschillende doelgroepen zal aanspreken, rekening houdend met bijvoorbeeld leeftijd, gezinssamenstelling of inkomen."

Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven

Extra aandacht voor kwalitatief groen

In de omgevingsaanleg van landschapsarchitect Denis Dujardin, wordt er zoveel mogelijk gekozen voor groenaanleg of waterdoorlatende verharding. Enkel indien strikt nodig wordt er volledige verharding voorzien. Er wordt dan ook maar liefst 1.500 m² aan structureel groen voorzien, waarmee de vooropstellingen van het RUP ruim worden overschreden. Dé blikvanger is uiteraard de groene parkvoeg, die samen met het Eilandbos een groene long vormt voor de buurt. 

“De parkvoeg vormt de toegangspoort tot het toekomstige Eilandbos, maar vormt geen verblijfsruimte an sich. Daarom kozen we voor een intensieve, ontoegankelijke beplanting van (inheemse) wilde bloemen en kruiden. Er zullen ook een aantal grote bomen aangeplant worden, die uit het Eilandbos ‘weggelopen’ lijken te zijn. Aan de straatzijde wordt er een bescheiden zitruimte voorzien, uitgesneden uit de beplanting, die zicht biedt op het lager gelegen park.” 

Nathalie Steenhaut, Projectmanager SOLVA

Architectuur met knipoog naar het verleden

De architectuur, van de hand van B2Ai, herinnert aan het textielverleden van de site. Zo wordt er geopteerd voor een rode gevelsteen, met lichte nuances – bij voorkeur recuperatiesteen uit de regio – in combinatie met stalen horizontale elementen. Dat zorgt voor een industriële look en een zekere lichtheid. Maar wat het ontwerp écht uniek maakt, zijn de subtiele verwijzingen naar het verleden

“De tuinmuur, die de gebouwen van het noordelijke woonveld en die van het zuidelijke woonveld onderling verbindt, springt waarschijnlijk het meest in het oog. Hij refereert immers naar de fabrieksmuur van weleer en zorgt door het claustrametselwerk voor een optimale combinatie tussen privacy en doorzicht. Er werden echter ook andere dorpse elementen overgenomen, zoals een inkomportaal met trap naar de voordeur en een verhoogde plint. Eilandpark wordt zo een nieuwe, maar toch vertrouwde buurt voor de Houtemnaars.”

Tim De Knyf, burgemeester Sint-Lievens-Houtem 

Timing

Ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven zullen de verkavelingsvergunning binnenkort aanvragen. Mits gunstig scenario zou dit betekenen dat het project na de zomer van 2022 in verkoop zou kunnen gaan.
 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste updates over Eilandpark!