De architecten van TM Link Lab - Markland, eveneens uit Kortrijk, zorgden voor het ontwerp. Steenoven tekent met dit project voor een nieuwe stap in de stadsvernieuwing van Kortrijk.
Kortrijk is ‘hot’. De West-Vlaamse stad ziet haar populariteit de jongste jaren fors groeien, zowel als stad om in te leven als om in te wonen. Die groeiende populariteit heeft de stad onder meer te danken aan de vernieuwing van de Leieboorden en andere stadsvernieuwingsprojecten. Met de prachtig vernieuwde openbare ruimte komen ook de inwoners terug. Het voorbije decennium alleen al kwamen er meer dan 3.000 Kortrijkzanen bij. En daar houdt het niet op. Begin dit jaar telde Kortrijk 76.735 inwoners en verwacht wordt dat er tegen 2035 niet minder dan 2.111 inwoners bijkomen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
“We hebben als stadsbestuur de voorbije jaren heel wat initiatieven genomen om Kortrijk nog aantrekkelijker te maken als stad om in te leven én te wonen. En met succes, want we mogen steeds meer nieuwe inwoners verwelkomen. De Leie is daar een belangrijk deel van, Kortrijk is immers een stad aan het water. Met kwalitatieve openbare ruimte en nieuwe woonprojecten krijgt de stad weer een voorkant aan het water. De relatie tussen onze inwoners en de Leie wordt versterkt. Kaskade past helemaal in die visie, en geeft een vernieuwd aanzicht aan dit deel van de Handelskaai.” Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing Kortrijk
Steeds meer Kortrijkzanen
Om op die groeiende bevolking in te spelen, ontwikkelt projectontwikkelaar Steenoven vandaag ‘Kaskade’, een betaalbaar project aan de tip van het Buda-eiland. Het nieuwe woonproject aan de Handelskaai omvat 26 appartementen met een adembenemend uitzicht op de Leie, een ondergrondse parking met 30 parkeerplaatsen en extra bergruimtes, een gemeenschappelijke fietsenstalling en een mooie zuidgerichte binnentuin exclusief voor de bewoners.
“Kortrijk zit in de lift. De stad bruist van het leven en steeds meer mensen willen zich hier vestigen. Daar willen we met dit project op inspelen. Kaskade bestaat uit 26 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers, waarvan twee penthouses. De oppervlakte van de appartementen varieert van 53 tot 143 vierkante meter. Alle appartementen beschikken ook over een gezellig terras. De afwerking van de gevel is een mix van hout en baksteen, om een afwisselend gevelbeeld te brengen aan de kaai. Kaskade is betaalbaar wonen aan het water, met instapprijzen van 197.500 euro voor een appartement met 1 slaapkamer en 259.500 euro voor een appartement met 2 slaapkamers.” Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven
Waterfront Development
Eén van de meest opvallende zaken aan het nieuwe woonproject is de ligging aan de Leieboorden. Daarmee past het perfect in de trend van het zogenaamde ‘waterfront development’ - wonen aan het water zeg maar. Het Eilandje en Nieuw Zuid aan de Schelde in Antwerpen, de Oude Dokken in Gent of de Blauwe Boulevard in Hasselt behoren tot de bekendste voorbeelden. Ook Kortrijk sluit zich nu bij dat rijtje aan en wil de rivier een duidelijke plaats geven in de stad. Het stadsbestuur van Kortrijk en de waterwegbeheerder koesteren trouwens plannen om de Leieboorden ook aan de Handelskaai, en dus vlak vóór Kaskade, te verlagen.
“Het kabbelende water draagt bij aan de leefbaarheid van de stad en voor veel steden is die herontwikkeling van de oevers een ideale vorm van citymarketing. Kaskade bevindt zich aan de Handelskaai, aan de tip van het Buda-eiland en vlakbij de iconische Noordbrug, een tuikabelbrug die ontworpen werd door het wereldvermaarde ingenieursbureau Greisch uit Luik. Vanuit Kaskade sta je ook snel in andere centrumsteden, zoals Rijsel, Gent of Brugge, door de nabijheid van belangrijke invalswegen en de E17.”
Kortrijkse architecten
Het nieuwe project komt van de tekentafel van TM Link Lab - Markland, een architectenbureau met Kortrijkse roots. De ontwerpers kennen de stad dus als geen ander. Ze creëerden een gebouw dat perfect past in de omgeving. Het gebouw gaat trapsgewijs van drie naar zes bouwlagen om zo mooi aan te sluiten op de aanpalende bebouwing aan weerszijden van het project.
“In de architectuur vertaalt zich dat in een spel met verschillende gevelbreedtes. Zo heeft een deel van de appartementen een breed terras en grote ramen met zicht op de Leie. Deze wisselen per verdieping af en waarborgen zo de privacy van de bewoners. Andere appartementen hebben dan weer een volume in hout en afwisselend een terras of – voor de appartementen met dakterras – een gevelbreed raam dat uitgeeft op het water.” Tom Vandorpe, TM Link Lab - Markland
De bewoners kijken niet alleen uit op het water, maar aan de andere zijde ook op een aangename binnentuin van ongeveer 500 vierkante meter. De tuin is ook zichtbaar vanaf de Handelskaai door de dubbelhoge inkompartij. Deze laatste vormt dan weer een adempauze in het versteende straatbeeld aan de oevers van de Leie.