Het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (WAGSO) realiseert aan de Spoorweglaan, op een boogscheut van het centrum van Sint-Eloois-Vijve, een verkaveling voor 100 nieuwe woningen. Het project omvat een mix van verschillende woontypes: zo zijn er 42 bouwgronden voor halfopen bebouwing en er komen in een latere fase ook 24 sociale appartementen. Tot slot zijn er twee projectzones met respectievelijk 24 geschakelde woningen en 10 parkwoningen. Steenoven en Eribo werden onlangs aangesteld voor de realisatie van deze twee projectzones. De projectontwikkelaars hebben de plannen nu klaar. 

Warmtepompen, zonnepanelen, vloerverwarming, vierseizoensbeglazing, straffe isolatie, … Op vlak van energiezuinig bouwen en wonen wordt Vivehof zonder twijfel een voorbeeld voor nieuwe wijken. Het gaat dan ook om de meest energiezuinige woonbuurt van Waregem, met een E-peil 0. Dat is vér onder de huidige norm, E-peil 30, voor een nieuwbouwwoning in Vlaanderen. 

“In totaal komen er 34 nieuwe woningen aan de Spoorweglaan, met élk een E-peil 0. Zo’n energiezuinig woonproject van deze omvang is ongezien in onze stad. Bovendien mogen de woningen straks alleen verkocht worden aan gezinnen waarvan dit hun enige eigendom zou zijn. Waregem slaat dus twee vliegen in één klap: we zetten flinke stappen vooruit in de richting van een klimaatvriendelijke toekomst én er komt extra huisvesting bij voor jonge Waregemnaars aan een eerlijke prijs. ” 

Kristof Chanterie, (schepen van Omgeving Waregem) en Rik Soens (schepen van Wonen Waregem)

Nieuwbouw aan de scherpste prijs-kwaliteit

Dankzij de beslissing van WAGSO om de woningen straks alleen te verkopen aan wie nog geen andere eigendom heeft, is het mogelijk om de grond goedkoper aan te bieden. Daardoor kunnen de woningen - die zijn uitgerust met de meest geavanceerde technieken – tegen de scherpste prijs-kwaliteit aan de man worden gebracht. Je hebt al een woning met carport én fietsenberging vanaf 261.300 euro (exclusief kosten).

Vivehof wordt een oase van groen. De woningen worden ingebed in een parkomgeving rond een centraal, groen plein. Alle woningen tellen drie slaapkamers en 12 woningen hebben zelfs een extra bouwlaag die casco aangeboden wordt. Zo kunnen de kopers van deze woningen deze verdieping volledig naar wens inrichten. Alles is nog mogelijk: een extra slaapkamer, een studeerkamer of speelruimte voor de kinderen.  

De 34 gezinnen die zich in Vivehof vestigen, krijgen er bovendien nog een aangename, financiële surplus bovenop. Niet alleen zullen hun energiekosten bijzonder laag liggen, de Vlaamse overheid geeft ook een korting van liefst 100% op de onroerende voorheffing (KI) gedurende vijf jaar voor iedereen die een woning neerzet met zo’n astronomisch laag E-peil.

Woningnood

De nieuwe woonbuurt komt overigens als geroepen. Waregem kende de voorbije vijf jaar al een bevolkingsgroei van bijna 3%, waardoor het bij de sterkst groeiende steden en gemeenten in Vlaanderen behoorde. De komende tien jaar groeit de bevolking met nog eens 5%, naar ruim 40.200 inwoners. Die evolutie zal de woningnood alleen maar vergroten. 

“De vraag naar woningen in Waregem is nu al bijzonder groot. Met Vivehof trachten we een deel van de oplossing aan te bieden. Voor ons is het evenwel een halszaak om dit ook op de meest ecologische manier mogelijk te doen. Niet alleen zullen alle woningen een energiepeil 0 halen, samen met Steenoven maken we ook de hele omgeving zo duurzaam mogelijk. Zo zullen bijvoorbeeld tuinen gescheiden worden door hagen en krijgen wagens een eigen carport aan de rand van de site, zodat spelende kinderen alle ruimte krijgen.” 

Pieter Vandewiele (gedelegeerd bestuurder Eribo)

Opvallend is dat ontwikkelaars Steenoven en Eribo ook de mogelijkheid zullen bieden om elektrische laadpunten te voorzien. De carports zullen bovendien uitgerust worden met een berging, zodat bewoners ook gemakkelijk enkele fietsen veilig kunnen stallen. Met het centrum van Waregem op amper 3 kilometer afstand is dat geen overbodige luxe. 

“We staan als bouwsector voor grote uitdagingen. Onze woningen en gebouwen mogen steeds minder energie verbruiken voor verwarming, koeling en ventilatie. Ze moeten echter niet alleen energie-efficiënt, maar ook duurzaam zijn. Die duurzaamheid slaat niet alleen op de gebruikte materialen, maar ook op het gebouw zelf en op de inplanting in de omgeving. Bovendien moet dit allemaal gerealiseerd worden binnen een haalbaar budget. Met Vivehof zetten we de standaard voor de woonbuurt van de toekomst.” 

Bart Vanderdonckt (CEO Steenoven)

Wens je meer informatie?

Om de woningen aan de scherpste prijs-kwaliteit te kunnen aanbieden heeft WAGSO besloten deze aan te bieden onder bepaalde voorwaarden. Ontdek deze voorwaarden en meer informatie over dit project op onze website.