Een appartement kopen als investering in de toekomst

Vastgoed is een van de slimste investeringen die je kunt doen en zal dat altijd blijven. Zolang je het appartement verhuurt, krijg je er maandelijks huurinkomsten van. En je investeert ook in je eigen toekomst: wanneer je klaar bent om kleiner te gaan wonen, staat je droomappartement al voor je klaar.

Een appartement als investering waarin je later zelf gaat wonen: dat is een doordachte keuze die op korte én lange termijn opbrengt. Tenminste, als je vooraf goed over een paar dingen hebt nagedacht.

1. Bepaal de termijn van je plannen 

Vraag jezelf allereerst af hoe​​​​lang je het appartement gaat verhuren. Wanneer zou je er zelf graag gaan wonen? En welke omstandigheden bepalen die termijn? 

  • Gezinssituatie: Gaan je kinderen binnenkort het huis uit? Dat is voor veel mensen de aanleiding om kleiner te gaan wonen. Die lege slaapkamers in huis worden toch nergens meer voor gebruikt en vragen alleen maar onderhoud. 
  • Onderhoud: Voel je dat het teveel wordt om je huidige woning te onderhouden? Meerdere verdiepingen schoonmaken of een grote tuin in orde houden: dat begin je op een gegeven moment te voelen. Een goed moment om te kiezen voor een meer ontspannen leven in je eigen appartement. 
  • Toestand van je huidige woning: Probeer in te schatten wanneer je woning aan renovatie of grote ingrepen toe is. Denk ook na over aanpassingen voor de toegankelijkheid, zoals een traplift of een inloopdouche. Wil je die nog doen, of verkoop je de woning liever voordat het zover is? 

2. Beslis over locatie, type en grootte 

Deze investering is niet alleen bedoeld om te verhuren, maar ook voor jezelf. Reden te meer om goed na te denken over je keuze. 

  • Locatie: Wil je later in de buurt van de (klein)kinderen gaan wonen? Of droom je al lang van een eigen appartement aan de zee? Op latere leeftijd wordt ook mobiliteit steeds belangrijker. Is er een supermarkt, een apotheker, een bakker in de buurt? 
  • Type: Koop je een bestaand appartement of een nieuwbouwproject op plan? Een bestaand appartement kun je meteen beginnen verhuren. Dat brengt dus sneller op. Maar als je er straks zelf wilt gaan wonen, is nieuwbouw een betere keuze. Daarin heb je minder onderhoud én je werkt alles af zoals jij wilt. 
  • Grootte: Een appartement met één of twee slaapkamers is het gemakkelijkste om te verhuren. Hoeveel ruimte heb je straks zelf nodig? Wil je graag nog een logeerkamer voor de (klein)kinderen? Denk ook na over buitenruimte. Een terras of balkon om ’s zomers rustig je koffie te drinken: dat is een troef voor huurders, maar zeker ook voor jou.

3. Denk na over de afwerking 

Koop je een nieuwbouwappartement? Dan raden we je aan om de afwerking te kiezen in functie van je antwoord op de eerste vraag hierboven. 

  • Verhuizen op korte termijn (ongeveer vijf jaar): Als je vrij snel in het appartement wilt intrekken, werk je het nu al af naar jouw smaak en wensen. Dan is het instapklaar op het moment dat je wilt verhuizen. 
  • Verhuizen op langere termijn (tien à vijftien jaar): Na een jaar of tien is een huurappartement meestal aan een opfrisbeurt toe. Precies wanneer jij klaar bent om te verhuizen. Kies in dit geval voor een standaardafwerking volgens het lastenboek. Dan renoveer je op termijn om het appartement om te toveren tot de woonst van jouw dromen. 

Let er wel op dat je de basiselementen van je eigen comfort al laat opnemen tijdens de bouwfase. Denk goed na over stopcontacten en lichtpunten en richt de keuken in zoals jij dat graag zou willen. Zo zorg je ervoor dat je appartement klaarstaat om jou te ontvangen, op eender welk moment. 

TIP

Sommige investeerders pakken het anders aan en splitsen hun investering in twee transacties. Ze kopen een appartement dat ze een tiental jaar verhuren. Daarna verkopen ze het weer en besteden ze hun nieuwe, hogere budget aan een woonst voor zichzelf. 

Appartement kopen als investering én voor jezelf: vraag gerust ons advies 

Een appartement waarin je later zelf gaat wonen: daarvoor ga je niet over één nacht ijs. Heb je vragen of twijfels? Kunnen we je ergens bij helpen? Neem dan zeker contact op. Onze adviseurs staan voor je klaar.