Projectontwikkelaar Steenoven uit Roeselare groeide naar een punt waarop 30 jaar ervaring maximaal kan ingezet worden. “We schakelden een versnelling hoger en verdubbelden de voorbije drie jaar ons team tot 30 mensen. Na West- en Oost-Vlaanderen kijken we nu ook naar projecten in Antwerpen en Brussel”, zegt CEO Bart Vanderdonckt.
In een fraai gebouw op het Accent Business Park in Roeselare lijkt Steenoven zélf wel een project in volle ontwikkeling. “Met een verdubbeling tot 30 medewerkers hebben we nu alles wat bij projectontwikkeling hoort in huis. Met eigen technische, commerciële, financiële en juridische experts kunnen we vlug schakelen en topkwaliteit nastreven”, vertelt CEO Bart Vanderdonckt.

Welke kenmerken typeren een project van Steenoven?

“Wij passen telkens vier pijlers toe. Ten eerste kiezen we voor tijdloze, unieke architectuur. Ten tweede creëren we levendigheid door verschillende functies te mixen. Van onze volumes is 40% residentieel, 40% commercieel (retail of kantoren) en 20% hotel. Sinds we 6 jaar geleden met hotels begonnen, staan nu de zesde en zevende realisatie in de steigers. Ten derde kiezen we voor locaties in binnensteden – vaak in publiek private samenwerking (PPS) – of langs grote invalswegen. Ten vierde zetten we sterk in op duurzaamheid, bijvoorbeeld door gebruik te maken van warmtenetten of geothermie. We gaan graag een stap verder dan de wettelijke verplichtingen. Zo plannen we op het Accent Business Park een kantoortoren van 57 m hoog met parkeergebouw en een groen binnenplein. Die zal inzake duurzaamheid als eerste in Vlaanderen het BREEAM-certificaat ‘excellent’ dragen.”

Welke zijn in West-Vlaanderen de andere meest opvallende projecten?

“In Roeselare bouwen we langs de Rijksweg, vlakbij het gloednieuwe AZ Delta, het project R.Plaza. Daar komen 30.000 m² kantoren, winkels (Albert Heijn), zorgfaciliteiten en een hotel (Ibis Budget). Aan het station bouwen we het project Roelevard, getekend door B2Ai en het Noorse architectenbureau Snøhetta. Daar komen onder meer een 46 meter hoge woontoren met 81 appartementen, retail, horeca en kantoren voor meer dan 400 werknemers. Een paradepaardje naast het stadion van SV Zulte Waregem is het totaalproject Waterfront. Dit omvat twee woontorens van 13 bouwlagen met 120 appartementen, kantoren, retail en hotelfaciliteiten en een parkeergebouw. In de Boeveriestraat in Brugge plannen we een project op de plaats van het voormalige VTI en de Godelieveabdij. Dat doen we in samenwerking met het stadsbestuur en Baltisse, het investeringsfonds van ondernemer Filip Balcaen.”

We kiezen steeds voor locaties in binnensteden of langs grote invalswegen.
Bart Vanderdonckt

Hoe ziet u het bedrijf binnen tien jaar?

“Tot nog toe was ons werkterrein West- en Oost-Vlaanderen, maar sinds kort kijken we ook naar Antwerpen en Brussel. We kochten zopas grond in Zwijndrecht, op een goede zichtlocatie langs de E17 net voor de Kennedytunnel. Daar gaan we 25.000 m² kantoor- en hotelruimte realiseren. Met het oog op de toekomst treedt ook de nieuwe generatie van de familie Heemeryck aan. Laura Heemeryck, de dochter van Johan en gedelegeerd bestuurder Katleen Spriet, werd dit jaar chief operations officer.” (VOKA Ondernemers #1 – 2020, tekst RJ)