Investeren in een appartement: checklist voor slimme kopers

Door de stijgende vastgoedprijzen zijn er steeds meer mensen die geen woning kopen, maar huren. Dat maakt het meer dan ooit interessant om te investeren in vastgoed. Vooral appartementen zijn een slimme investering: de aankoopprijs én het onderhoud liggen lager dan die van een huis en je vindt er gemakkelijk een huurder voor.

Checklist voor het perfecte appartement als investering 

Waarop moet je letten wanneer je een appartement koopt om te verhuren? Tien adviezen: 

  1. Centrale ligging: Een appartement in het centrum is altijd een goede investering. Huurders gaan op zoek naar een woonst waar alles dicht in de buurt is: de supermarkt, hun werk, de school van de kinderen enzovoort. En de waarde van vastgoed in stad- of dorpskernen stijgt alleen maar. Zo brengt je investering ook op de lange termijn goed op, want je verkoopt sowieso met meerwaarde. 
  2. Vlot bereikbaar: Kies voor een appartement dat gemakkelijk bereikbaar is met de auto en het openbaar vervoer. Zo spreek je een brede doelgroep aan: jonge koppels die met de auto naar hun werk gaan, maar ook ouderen die graag een uitstapje doen naar de markt. 
  3. Parkeermogelijkheid bij de deur: Een garage, ondergrondse parking of overdekte parkeerplek bij het appartement is ideaal. Is dat echt niet haalbaar? Zoek dan naar een appartement op een plek waar parkeren op straat veilig en haalbaar is. 
  4. Kindvriendelijke buurt: Jonge huurders met kinderen zoeken een plek waar de kleintjes veilig de straat kunnen oversteken. Is er een park in de buurt? Dat is zeker een extra troef. 
  5. Eén à twee slaapkamers: Appartementen met één of twee slaapkamers zijn het gemakkelijkst te verhuren. Grotere appartementen zijn niet alleen duurder in de aankoop, je trekt er ook een kleinere doelgroep mee aan. Een kleiner appartement is voor investeerders de veiligste keuze. 
  6. Betaalbare huurprijs: De huurprijs hangt natuurlijk samen met de grootte van het appartement. Huurders hebben een beperkt budget om uit te geven aan hun woonst. Houd rekening met je doelpubliek: een appartement met één slaapkamer trekt vooral jonge alleenstaanden aan. Met twee slaapkamers richt je je op gezinnen of gescheiden mensen met kinderen. Kijk op huurschatter.be om te weten te komen wat de huurprijs van vergelijkbare appartementen is. 
  7. Terras of tuintje: Een plekje om buiten te zitten is voor veel huurders doorslaggevend. Een prettig terras of een tuintje op het gelijkvloers maakt je appartement meteen veel aantrekkelijker. 
  8. Voldoende bergruimte: Met een berging of ingemaakte kasten trek je huurders over de streep. Want iedereen heeft een plek nodig om kerstversiering of wandelschoenen op te bergen. 
  9. Ruime, lichte leefruimte: Grote ramen, zeker in de leefruimte, zijn een enorme troef. Licht creëert een gevoel van ruimte en maakt van jouw huurappartement een fijne plek om te wonen. 
  10. Instapklaar en mooi afgewerkt: Huurders willen zich thuis kunnen voelen in jouw appartement. Zorg er dus voor dat het vanaf dag één een verwelkomende plek voor hen is met een mooie, neutrale afwerking. 

TIP 

Huurders kiezen het liefst voor een woning die tiptop in orde is. Voor investeerders is nieuwbouw daarom de beste keuze. Alles is splinternieuw én het energieverbruik ligt lager. Bovendien heeft nieuwbouw ook voor jou als eigenaar grote voordelen. De eerste tien jaar zijn de aannemer en de architect aansprakelijk voor grote gebreken. En ook de onderhoudskosten liggen veel lager dan in een bestaand appartement. 

Advies op jouw maat 

Zou je graag investeren in vastgoed, maar zit je met vragen? Neem dan zeker contact op. Onze adviseurs kennen de vastgoedmarkt als hun broekzak en geven je graag advies.