Nieuwbouw kopen: zo verloopt de betaling ervan

Vaak krijgen we vragen rond de betalingsmodaliteiten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Wanneer moet je het voorschot betalen? Hoe zit het met dubbele lasten wanneer je al een lening hebt lopen voor je huidige woning?

Wij overlopen graag welke kosten je wanneer moet betalen en hoe het betaalproces exact verloopt.

De betaling van een nieuwbouwwoning volgens de wet Breyne

Wil je een nieuwbouwwoning op plan kopen? Dan is de kans groot dat je al hebt gehoord van de wet Breyne of de woningbouwwet. Om jou als koper een financiële kater te besparen, krijg je met deze wet van de nodige bescherming op tal van vlakken. Hieronder enkele concrete pluspunten:

Betalen volgens een vast stramien

1.    Een gelimiteerd voorschot
Het voorschotbedrag bedraagt maximaal 5% van de grondwaarde. Dat voorschot betaal je aan de notaris wanneer het compromis wordt ondertekend.

2.    De notariële akte
De notariële akte volgt na maximaal 4 maanden. Bij deze akte moet je de volgende kosten betalen:

●    de grond;
●    de registratierechten;
●    de uitgevoerde werken.

Hierbij moet je uiteraard ook nog de kosten van de notariële akte rekenen. 

3.    De constructiewaarde in schijven
Tot slot betaal je de rest van de constructiewaarde in schijven. Deze schijven werden al in het compromis duidelijk vermeld met een facturatieschema.

Een voorbeeld:
-    Schijf 1: 10% na de plaatsing van de kelder
-    Schijf 2: 20% na de plaatsing van de funderingen
-    Schijf 3: 20% na de plaatsing van het dak
-    Schijf 4: 10% na de plaatsing van de elektriciteit en het sanitair
-    Schijf 5: 5% na de plaatsing van het pleisterwerk
-    Schijf 6: 5% na de plaatsing van het binnenschrijnwerk
-    Schijf 7: 10% na de plaatsing van de vloeren
-    Schijf 8: 10% na de plaatsing van de keuken en badkamer (incl. toestellen)
-    Schijf 9: 10% na de voorlopige oplevering

Vertraging of extra kosten door voorziene omstandigheden

Loopt je project tegen een aantal hindernissen aan? Een groot voordeel van de wet Breyne is dat je pas hoeft te betalen bij voltooiing als de werken niet tijdig werden uitgevoerd. Laat het binnenschrijnwerk op zich wachten? Dan hoef je dat nog niet te betalen. Pas als de werken voldaan zijn en de architect een attest levert, kan er gefactureerd worden.

Extra kosten zijn met de wet Breyne ook uit den boze. Bij het tekenen van het compromis liggen de kosten namelijk vast. Alles staat daar transparant in vermeld. 

Hoe ga je om met de dubbele lasten?

Heb je een woning af te betalen, maar moet je een tweede lening afsluiten om je nieuwbouwwoning te bekostigen? Je financiële instelling heeft een aantal formules die je aflossing iets draaglijker maken:

1.    Een lening met aflossingsvrije periode

Bij een aflossingsvrije hypotheeklening begin je pas te betalen wanneer je het volledige bedrag hebt opgenomen. Dat wil zeggen dat vanaf je naar je nieuwbouwwoning mag verhuizen, je begint te betalen. Je betaalt bij de meeste banken wel rente tijdens de looptijd. Erg handig als je een nieuwbouw wilt bouwen, maar nog een lopende lening op je huidige woning hebt. 

2.    Een overbruggingskrediet

Met een overbruggingskrediet leen je geld bij een kredietverstrekker voor een korte periode. Het geleende bedrag los je niet maandelijks af. Je betaalt het volledige bedrag pas terug als je oude woning verkocht is of op de afgesproken terugbetalingsdatum.

3.    Een pandwissel

Ben je begonnen met de bouw van je nieuwe woning, maar heb je de hypothecaire lening van je oude woning nog niet volledig afbetaald? Dan is het mogelijk om je huidige hypothecaire lening over te dragen naar je nieuwbouw via de bank. Deze overdracht, ook wel een hypotheekoverdracht of pandwissel genoemd, biedt verschillende financiële voordelen. 

In de eerste plaats vermijd je de kosten die normaal gesproken gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening. Bovendien hoef je geen wederbeleggingsvergoeding aan de kredietverstrekker te betalen, wat wel het geval zou zijn als je je oude lening vroegtijdig zou aflossen om een nieuwe lening af te sluiten.

Graag meer informatie over de betaling van je nieuwbouwwoning? Contacteer ons voor advies op maat.