Je woning eerst verkopen en dan kopen? Of net andersom?

Ga je op zoek naar een nieuwe woonst? Spannend! Want hoe moet dat precies als je al een woning hebt? Verkoop je die beter éérst, voordat je de nieuwe woning van je dromen hebt gevonden? Of moet het net omgekeerd?

Eerst verkopen of eerst kopen? Kwestie van perspectief

Je hebt al een woning en gaat op zoek naar een nieuwe. Omdat je meer ruimte zoekt of een andere locatie. Of omdat je plots een vastgoedparel hebt gezien en je die buitenkans niet wilt laten liggen.

Hoe moet dat juist? De kans is groot dat je tegenstrijdig advies krijgt. De ene zegt: eerst verkopen, dan pas kopen. Maar de buren hebben eerst hun nieuwe huis gekocht en zijn dan pas op zoek gegaan naar een koper voor hun oude woning. Wie heeft er gelijk? 

Goed nieuws: er bestaat geen foute keuze. De beste aanpak hangt af van je eigen situatie. En elk scenario heeft voordelen, maar ook nadelen. We zetten ze graag voor jou op een rijtje.

Je huidige woning eerst verkopen: voor- en nadelen

Eerst je huidige woning verkopen, heeft het voordeel van de duidelijkheid:

  • Je weet precies hoeveel je krijgt voor je woonst. En dus weet je ook welk budget je aan een nieuwe woning kunt besteden.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je geen geïnteresseerde kopers vindt of lang moet wachten tot iemand een goed bod doet.
  • Je hebt financiële zekerheid, want je hebt het budget voor je nieuwe woning al in handen.

De nadelen? Die hebben vooral te maken met timing:

  • Je zoektocht moet snel(ler) gaan, want de kopers van je huidige woning willen natuurlijk ook graag verhuizen.
  • Je moet vaak op zoek naar een instapklare woning, want je hebt geen tijd om te wachten tot je nieuwe woonst helemaal af is.
  • Heb je verkocht nadat je een prachtwoning gezien had op de vastgoedmarkt? Dan ben je mogelijk te laat en is je gedroomde nieuwe woning al verkocht.

TIP

Wist je dat je ook kunt kiezen voor een bezettingsregeling in de compromis bij de verkoop van je huidige woonst. Daarin leg je vast dat je wat langer in je woning wilt blijven terwijl de verkoop al rond is. Meestal betaal je dan een huurprijs aan de koper totdat je zelf een nieuwe woonst gevonden hebt.

Eerst een nieuwe woning kopen en dan pas verkopen: wat je moet weten

Heb je de sprong al gewaagd en een winnend bod uitgebracht voor een nieuwe woning? Dat heeft heel wat voordelen:

  • Je hoeft je geen zorgen te maken dat iemand anders jouw droomwoning wegkaapt terwijl jij wacht op een koper voor je huidige woonst.
  • Je beslist in alle vrijheid over je nieuwe woning. Kun je er nog niet meteen intrekken? Geen probleem. Je hebt alle tijd en blijft rustig in je huidige woonst.
  • Als koper maak je afspraken over de timing met de verkopers van je nieuwe woonst. Je bespreekt onderling hoeveel tijd je nodig hebt om je huidige woning te verkopen.

TIP

Een overbruggingskrediet neemt veel van de financiële druk weg. Dat is een lening op korte termijn die je kunt aangaan bij je bank. Je gebruikt de lening om de periode tussen de aankoop en verkoop te overbruggen. Je betaalt enkel rente aan de bank. Op het einde van de termijn stort je het geleende bedrag aan de bank terug. Let wel op de kleine lettertjes: een overbruggingskrediet wordt fors duurder als de afgesproken termijn verstrijkt.

 

Twijfel je nog over de beste volgorde om te kopen en verkopen? Neem dan contact op. We geven je graag persoonlijk advies!