Vlot je huis of appartement verkopen met deze 6 tips

Proficiat, je hebt een nieuwe woonst gevonden! Nu je huidige appartement of huis nog verkopen. Met deze zes tips gaat het vlot én krijg je er een degelijk bod voor. Dat budget kun je vast goed gebruiken voor je nieuwe woning.

1. Overweeg een makelaar in te schakelen

Ja, je kunt je woning natuurlijk zelf verkopen. Maar door te werken met een makelaar, spaar je enorm veel tijd uit. Makelaars hebben een breed netwerk én de juiste expertise om je woning in de markt te zetten en te verkopen. Zo gaat de verkoop snel en krijg je er vaak de beste prijs voor. Een makelaar is zijn commissie dus zeker waard.

2. Bepaal een correcte prijs

Geïnteresseerde kopers zoeken vaak op basis van hun budget. Daarom is het belangrijk dat je een realistische prijs op je woning plakt. Niet te hoog, want dan trek je niet het juiste publiek aan. En natuurlijk ook niet te laag. Je vindt online allerlei tools om een inschatting te maken van de waarde van je woonst. Maar de beste keuze blijft om een professional de prijs van je woning te laten bepalen, zoals een notaris of makelaar. Zo loop je minder risico om je woning te over- of onderschatten.

3. Verzamel alle documenten voor een compleet verkoopdossier

Bij de verkoop van een huis of appartement horen een heel aantal verplichtingen. Je moet de koper bepaalde documenten kunnen meegeven, zoals een EPC, bodemattest, keuringsattest van de elektriciteit, asbestattest en een kadastraal uittreksel. Begin die documenten dus op tijd te verzamelen. Niet zeker hoe je eraan begint? Vraag raad aan je notaris. Die heeft een goed zicht op al je juridische verplichtingen.

4. Toon je woning van zijn beste kant

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Dat geldt ook voor je huis of appartement. Maak het kandidaat-kopers gemakkelijk om de troeven van je woning te zien met een laagje verf en een opfrisbeurt. De kernwoorden zijn licht en ruimte. Overweeg ook om de kleine herstellingen te doen die elk huis of appartement nodig heeft: een lekkende kraan of piepende deur los je snel op. En zulke details maken echt een verschil. Je verhoogt je kans op een snelle beslissing en een goed bod.

5. Zet je woonst in het zonnetje

Om kopers aan te trekken, moet je woning in de schijnwerpers staan. Maak daarom foto’s die de kwaliteiten van het huis of appartement benadrukken. Of haal er zelfs een professionele fotograaf bij.

Waarop moet je letten?

  • Ruim grondig op. Je persoonlijke spullen stop je beter even in de kast.
  • Ga voor een gevoel van ruimte. Verwijder of verplaats misschien zelfs wat meubilair.
  • Creëer een huiselijke sfeer: bijvoorbeeld met een boeket bloemen op tafel en een zacht kussen in de zetel.
  • Trek de gordijnen open en doe de lichten aan. Nog beter? Maak foto’s op een zonnige dag.

6. Maak je zoekertje onmisbaar

Plaats de foto’s én een grondige beschrijving op immosites zoals Zimmo, Immoweb en Immovlan. En onderschat ook de kracht van sociale media niet. Elk extra kanaal is weer een kans om geïnteresseerde kopers te vinden.

Heb je nog vragen over de verkoop van je woning? Neem contact op met onze adviseurs. Ze delen graag hun expertise met jou.