Je woning verkopen: zonder makelaar of toch beter mét?

Je woning zelf verkopen, zonder makelaar, is dat een goed idee? Het is een logische vraag voor verkopers, want de verkoop uitbesteden maakt het proces veel makkelijker. Maar je bent niet verplicht om met een makelaar te werken. Je kunt de hele verkoop zelf doen, van A tot Z. Elke aanpak heeft zijn voor- en nadelen. En die zetten we graag voor jou op een rij.

Verkopen via de notaris

Een notaris ondersteunt je bij de administratie rond de verkoop van je woning. De verkoop uitbesteden aan een notaris heeft heel wat voordelen:

 • De notaris gebruikt vaak vaste formules, soms inclusief schatting van je woning. Je hebt dus financiële duidelijkheid. Meestal betaal je minder aan de notaris dan aan een makelaar.
 • Je kunt ervoor kiezen om ‘uit de hand’ te verkopen of per opbod via Biddit.
 • De notaris waakt over je juridische verplichtingen en rechten.
 • De opmaak van de compromis en de verkoopakte maken deel uit van de diensten van de notaris. Die komen er dus niet meer bovenop.

Wees je ervan bewust dat een notaris je enkel administratief ondersteunt. Huisbezoeken of telefoontjes en mails met mogelijke kopers komen dus nog steeds bij jou terecht. De notaris maakt ook geen reclame voor jouw woning, dus het kan langer duren voordat je een koper vindt.

De verkoop uitbesteden aan een makelaar

Een makelaar neemt je het werk grotendeels uit handen bij de verkoop van je woning. De voordelen zijn groot:

 • Je bespaart tijd, want de makelaar doet al het werk voor jou.
 • Vaak wordt je woning via een makelaar snel(ler) verkocht en voor een hogere prijs.
 • De makelaar neemt alle communicatie en reclame op zich én onderhoudt het contact met potentiële kopers.
 • Makelaars kennen de vastgoedmarkt en kunnen dus goed inschatten hoe ze je woning moeten presenteren en verkopen.

Natuurlijk betaal je ook een commissie voor de dienstverlening van een makelaar. Meestal is dat zo’n 3 procent van de aankoopprijs. En een makelaar toont niet alleen jouw woning aan mogelijke kopers, maar ook andere woningen die mogelijk in aanmerking komen.

Je woning zelf verkopen, zonder makelaar

De belangrijkste reden om je woning zelf te verkopen, is financieel. Je betaalt geen commissie aan een makelaar en betaalt de notaris enkel voor het opstellen van de akte. Bovendien heb je de volledige controle over de verkoop en hoe je die aanpakt.

Maar er zijn ook nadelen aan zelf verkopen:

 • Je hebt zelf de verantwoordelijkheid over de hele administratie, inclusief de verplichte certificaten zoals het EPC, de elektrische keuring en het asbestcertificaat.
 • Een woning verkopen kost veel tijd: je zet zelf zoekertjes op immosites of sociale media, regelt huisbezoeken, houdt contact met geïnteresseerde kopers, enzovoort.
 • Je hebt geen eigen netwerk van potentiële kopers. Het zou dus kunnen dat je langer moet zoeken voordat je een geschikt bod krijgt.
 • Je hebt minder ervaring en kent de vastgoedmarkt minder goed. Mogelijk krijg je daardoor een lagere verkoopprijs voor je woonst.

De beste keuze voor jouw situatie? Die kun je alleen zelf maken. Maar bij Steenoven staan we wel klaar om je advies te geven. We brengen je bijvoorbeeld in contact met partijen die we kennen en vertrouwen. Helemaal vrijblijvend, uiteraard.